Mikä on kosmeettisen valmisteen turvallisuusselvitys?

Kosmeettisten valmisteiden turvallisuusselvityksessä arvioidaan yksitellen kaikki tuotteen ainesosat käyttäjän turvallisuuden kannalta. Turvallisuusselvityksessä otetaan huomioon kosmeettisen valmisteen koostumuksen lisäksi esimerkiksi altistuvat ihoalueet, kohtuullisesti ennakoitavissa oleva käyttö ja käytön tiheys.

Kosmeettisen valmisteen turvallisuusselvitys sisältää kaksi osaa:

  • Valmisteen turvallisuutta koskevat tiedot
  • Valmisteen turvallisuuden arviointi

Kuka voi tehdä kosmeettisen valmisteen turvallisuusselvityksen?

Kosmeettisista valmisteista annetussa EU-asetuksessa, ns. kosmetiikka-asetuksessa (EY) N:o 1223/2009 on säädetty vaatimus turvallisuusselvityksen tekijän pätevyydestä. Tekijällä pitää olla esimerkiksi toksikologian, lääketieteen tai farmasian tutkintotodistus.

Linnunmaa laatii kosmeettisten valmisteiden turvallisuusselvityksiä tai sen osia. Teemme myös ilmoituksia CPNP-tietokantaan. Linnunmaan asiantuntijat avustavat kaikissa kosmetiikka-asetuksen turvallisuusvelvoitteissa.

Huomioitavaa turvallisuusselvityksestä

Kosmeettisten valmisteiden turvallisuusselvityksessä tulee huomioida, että kosmetiikassa on suuri määrä kokonaan kiellettyjä aineita. Lisäksi monille ainesosille, kuten hajusteiden allergeeneille, on määritelty tuotetyyppikohtaisesti sallitut enimmäismäärät. Kosmetiikka-asetuksen liitteissä luetteloidut sallitut väri- ja säilöntäaineet sekä UV-suodattimet voivat sisältää myös aine- ja tuotetyyppikohtaisia rajoituksia.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme:

Ota yhteyttä